Miksi hierontaan?

Miksi juuri sinun kannattaisi tulla hierontaan? Saatat olla aktiiviliikkuja ja huollat kehoasi viikoittain venytyksillä jooga ja pilates-tunneilla ja sen lisäksi venyttelet vielä iltaisin telkkaria katsoessasi. Tai saatat olla henkilö, joka ajattelee että lihashuolto ei koske sinua lainkaan. Kävelet vain autoa lyhyemmät matkat ja työssäsi istut kahdeksan tuntia. Eihän kroppa siinä rasitu, joten turha sitä on huoltaa, eikö vain? Asia ei kuitenkaan ole aivan näin. 

Istumatyö on keholle todella rankkaa, koska työasento on kokoajan lähes sama. Niin sanottu staattinen asento heikentää verenkiertoa, jolloin myös aivojen toiminta rupeaa sakkaamaan kesken työpäivän. Kuulostaako tutulta? Aivan, liian monelle se on tuttu tunne. Staattista työtä tekevillä lihaksiin pakkautuu kalkkikertymiä eli lihaskovettumia, jotka tuntuvat kipuna ja väsymyksenä esimerkiksi niska-hartiaseudulla ja alaselän alueella pitkäaikaisen istumisen seurauksena. Miten hieronta sitten auttaa tällaiseen vaivaan? Hieronnan tarkoituksena on venyttää kireää lihasta. Lihaskovettumia pyritään hajottamaan mekaanisesti muokkaamalla eli hieroen lihasta. Samalla se saa lihaksissa olevia kuona-aineita liikkeelle ja veri sekä lymfanesteet kiertää kehossa paremmin. Siis kuona-aineet ja tauteja aiheuttavat bakteerit poistuvat lihaksesta ja tilalle pääsee hapekasta verta ja ravinteita. Kun lihakset ovat rennommat, ne jaksavat työskennellä paremmin. Tietenkin suosittelen myös liikuntaa ja raikasta ilmaa, sillä liike on moneen asiaan lääke. Nikamien välilevyt rakastavat liikettä.

Entäs sitten, kun omasta kehosta pitää huolta liikkuen ja venytellen? Kannattaako silloin käydä hierojalla? Itsenäistä venyttelyä kutsutaan aktiiviseksi venyttelyksi, jolloin lihasta venytetään lihassyiden mukaisesti. Hieronnan avulla venytykset kohdistuvat lihakseen monesta eri suunnasta, poikittain ja vinoittain. Näin ollen venytys on paljon tehokkaampi, kuin itse aikaan saatu aktiivinen venytys. Hierojan tekemä venytys on myös paikallisempaa, tarkempaa ja kohdistuu haluttuun kohtaan. Venytys saadaan kohdistettua myös lihaksen kiinnityskohtiin ja jänteisiin, joilla lihakset kiinnittyvät luurakenteisiin. Omalla venyttelyllä saadaan venytettyä pikemminkin lihasryhmiä kuin yhtä lihasta. Esimerkiksi reiden ulko- ja sisäsyrjien venytys tuntuu todella haastavalta, mutta hieroja saa senkin alueen venytettyä tarkasti ja kohdennetusti. Hieronta on siis erinomainen lisä aktiiviseen elämäntapaan ja oman kehon huoltamiseen.

Sinulla saattaa olla esimerkiksi kipeytynyt olkapää, johon otat aina yötä vasten tulehduskipulääkkeen, jotta saat nukuttua. Lääkäri ei ole todennut olkapäässä mitään rakenteellista vammaa ja olet saanut ohjeeksi liikuttaa niveltä. Teen useille asiakkailleni niin sanottuja mobilisoivia hierontoja, joiden tarkoitus on parantaa huonosti liikkuvaa niveltä ja lievittää sen kipua. Samalla se parantaa niveltä ympäröivien lihasten toimintaa ja lisää nivelen ja sitä ympäröivien kudosten aineenvaihduntaa.

Kuten jo monesta kohtaa on käynyt ilmi, hieronta sopii kaikille. Ainakin se on kokeilemisen arvoista. Usein parhaimman hyödyn hieronnasta saa säännöllisellä käynnillä. Kerrothan minulle mahdollisista sairauksistasi, niin osaan ottaa ne huomioon hierontaa tehdessäni.

Tervetuloa kokeilemaan!